Over Hans de Jonge, oprichter en eigenaar van Vinales

Ik ben Hans de Jonge, oprichter en eigenaar van Vinales. Ik heb altijd in de bouw- en infrasector gewerkt, waaronder bijna dertig jaar bij Dura Vermeer. Ik houd van de bouwwereld. Lekker no nonsense, hard werken, maar ook heel dienstbaar. En dat laatste is meteen een valkuil. Het imago van de bouw is dat men er vrij assertief en direct is. Maar sinds ik met bouwteams werk, heb ik ontdekt dat die dienstbaarheid ook betekent, dat mensen geen problemen willen veroorzaken en daarom dingen wegstoppen. De cultuur in de bouw is niet lastig willen zijn, maar wel doorduwen, waardoor het alleen maar erger wordt. Men denkt al gauw: laten we er nu maar niet over praten, dan komt het wel de volgende keer.

Opleiding

Ik ben een professionele coach met een post-HBO-opleiding, geaccrediteerd bij NOBCO en St!R voor professioneel coachen voor teams en individuele coaching, en voor analyses met Real Drives en Management Drives.

Bespreek het! 

In de sector wil ik ontwikkelen dat mensen lastige onderwerpen eerder en makkelijker bespreken, het van elkaar accepteren en er open over zijn. Vooral voor de onderlinge verhoudingen. Als je elkaars belangen niet kent en je mond houdt, weet je ook niet de impact van je besluiten op de ander.

Vinales

In 2007 heb ik Vinales opgericht. De naam komt van de Cubaanse stad Viñales, waar ik met mijn vrouw drie weken ging fietsen. Ik had me echter onvoldoende voorbereid en kreeg een enorme cultuurshock. Ik had last van heimwee en een jetlag, het regende heel erg terwijl ik mooi weer had verwacht, ik moest een dag wachten om mijn fiets mee te krijgen van de douane, direct bij de eerste B&B zijn we opgelicht, wij spraken geen Spaans en niemand sprak Engels. Maar ik kon niet meer terug.

Langzaam acclimatiseerde ik en we trokken op de bonnefooi van dorp naar dorp. Het was er heel armoedig, maar ook heel down to earth. In de stad Viñales heb ik mezelf bij elkaar geraapt: "Je bent hier nu eenmaal, nou ga je fietsen en niet meer zeuren." 

Het werd een heel bijzondere en fijne vakantie. "Als ik ooit iets voor mezelf ga doen," zei ik toen tegen mijn vrouw, "dan heet mijn bedrijf Vinales. Want wat je écht wilt, dat kun je."
Mijn logo verbeeldt de bijzonder gevormde groene bergen van de Vallei Viñales op de kenmerkende oranje aarde die je daar overal ziet.