Teamontwikkeling

Teamontwikkeling naar conflictbestendige teams en organisaties zet je in voordat er conflicten zijn. Maar bijna altijd is er wel een onderhuids conflict.

Neem contact met ons op! »

Teamontwikkeling

Voordat conflicten zich voordoen, kan een team conflictbestendig worden door teamontwikkeling. Teamontwikkeling is toe te passen op zowel teams, als op de hele organisaties. Het bespaart tijd en geld en het verbetert je team, je project en je organisatie. 

Als je team stroef loopt, wil je het vlot trekken. Ik coach teams preventief voor alle conflicten die kunnen ontstaan. Dat leer je met teamontwikkeling op basis van de informatie uit het team. Eerst leg je vast hoe elk teamlid conflictbestendigheid ziet en formuleer je een gemeenschappelijk doel voor hoe je precies conflictbestendig wilt worden. 

Teamontwikkeling in 3 fasen 

Teamontwikkeling naar een conflictbestendige organisatie bestaat uit drie fasen:

  1. Conflictmanagement; 
  2. Organisatie- en teamontwikkeling; 
  3. Zelf coachen op conflicten.

Teamontwikkeling begint met contextuele analyse

In een contextuele analyse kijk ik met het team naar het team zelf en de context. We bespreken dan dingen die het team normaal nooit bespreekt. Wat is er niet helder? Wat is teveel en wat is er te weinig? Welk gedrag vertoont het team en hoe komt dat? Welke gedachten hebben de teamleden daarbij en welke drijfveren leiden tot dat gedrag? Wat maakt dat ze dat gedrag laten zien? Zo krijgt het team helder waarop het moet ontwikkelen.

Na deze sessie van een dagdeel heeft het team een gemeenschappelijk plaatje. Vervolgens komen de deelnemers zelf tot afspraken over de stappen die ze gaan zetten. In een volgend gesprek bespreek ik hoe die ontwikkelstappen zijn verlopen en hoe verder te ontwikkelen. Hierin gebruik ik verschillende methodes en coachmodellen, afhankelijk van de situatie. 

Hoe ontstaan conflicten? 

In de teamontwikkeling naar een conflictbestendige organisatie onderzoek ik met het team waar conflicten kunnen ontstaan. Er komen bijna altijd sluimerende conflicten op tafel. Het team ontwikkelt een visie om daarmee om te gaan. Van een afstand kijk ik met het team naar de contextuele organisatie en wordt duidelijk hoe de teamleden preventief met zo'n potentieel conflict kunnen omgaan. Daarmee voorkomt het team een conflict en wordt het productief.

Teamontwikkeling begint niet altijd met een conflict

Omdat teams conflicten vaak wegstoppen, begint teamontwikkeling niet altijd met een conflictsituatie. Zo coach ik een team in ontwikkeling om een visie op de markt te bepalen. Binnen twee sessies komt de pijn naar boven die feitelijk losstaat van de marktvisie, maar de ontwikkeling ervan wel remt. Pas als dat is uitgesproken, voelen mensen zich vrij en veilig om te bespreken wat ze normaal gesproken negeren. Daarna kan het team constructief aan de slag om te doen wat het echt wil doen: een visie op de markt ontwikkelen en de organisatie daarop aanpassen.